Din activitatea APCMR

 

Proiectul TUCSA - APCMR

Zilele Academice Timisene, mai 2009

Adunarea Generala Anuala a APCMR, Brasov, 7 februarie 2009

Steel Design Award, Luxembourg, 2007

 

Zilele Academice Timisene, 24 – 25 mai 2007

 

Adunarea Anuala a ECCS, Poiana Brasov, 2006

 

A XII-a Conferinta Internationala de Structuri Metalice, Poiana Brasov, 2006

 

Steel Design Award 2005, Nisa, Franta, 2005

 

Proiectul EUREKA SEFIE

 

 

 

Proiectul TUCSA - APCMR

 

In cursul anului 2008 s-a semnat protocolul de colaborare dintre Turkish Constructional Steelwork Association TUCSA si Asociatia Producatorilor de Constructii Metalice din Romania, APCMR. Programul de cooperare prevede schimburi de experienta si seminarii bilaterale, cu subiecte din domeniul constructiilor metalice, cum ar fi: tehnologii moderne de sudare, tehnologii de montaj, structuri din elemente cu pereti subtiri, structuri in zone seismice, etc. Primul seminar s-a desfasurat la Istanbul, in luna noiembrie 2008 (vezi program manifestare). 

Al doilea seminar s-a desfasurat in data de 2 martie 2009, in cadrul centrului de conferinte  YEM din Istanbul. In deschiderea manifestarii, a luat cuvantul Secretarul General al TUCSA, domnul Yener Güreş. Din partea APCMR au fost prezenti Prof.dr.ing. Dan Dubina, presedintele APCMR si Conf.dr.ing. Florea Dinu de la Academia Romana din Timisoara. Prezentarile celor doi reprezentati ai APCMR s-au axat pe probleme legate de proiectarea si montajul constructiilor metalice in zone seismice (vezi program manifestare). In data de 3 martie s-a realizat o vizita tehnica la fabrica de constructii metalice AKON, situata la circa 100 de km de Istanbul (vezi foto).

 

 

Zilele Academice Timisene, mai 2009

 

In luna mai 2008, se va desfasura simpozionul “Comportarea structurilor metalice la actiuni extreme”. Seminarul se inscrie in cadrul manifestarilor care se desfasoara cu ocazia celei de-a XI-a ediţii a “ZILELOR ACADEMICE TIMIŞENE” si este organizat de Academia Romana, Filiala Timisoara, Centrul de Cercetări Tehnice Fundamentale si Avansate, Secţia de Construcţii Metalice si Sudură impreuna cu Universitatea „Politehnica” din Timişoara, Facultatea de Construcţii, Centrul de Excelenţă pentru Cercetări in Mecanica Materialelor si Siguranţa Structurilor – CEMSIG si cu sprijinul Asociaţiei Producătorilor de Construcţii Metalice din România – APCMR.

Lucrările prezentate în cadrul simpozionului se vor publica într-un volum editat la Editura „Orizonturi Universitare”.

Inscrierea la lucrarile simpozionului o puteti face pe adresa:

Conf. Dr. Ing. Viorel UNGUREANU

Facultatea de Construcţii

Departamentul de Construcţii Metalice şi Mecanica Construcţiilor

Str. I. Curea, Nr. 1, 300224 Timişoara

Tel. / Fax. 0256/403932

e-mail: viorel.ungureanu@ct.upt.ro

 

 

Adunarea Generala Anuala a APCMR, Brasov, 7 februarie 2009

 

In 7 februarie 2009, a avut loc la Brasov Adunarea Generala Anuala a APCMR (vezi foto). Au fost dezbatute probleme legate de activitatea organizatiei, printre care statutul organizatiei, planul de activitate pe anul 2009 si primirea de noi membri. De asemenea, s-a ales noul consiliu director si s-a decis mutarea sediului principal la Brasov.

 

 

Steel Design Award 2007, Luxembourg, 2007

 

Conventia Europeana de Constructii Metalice – ECCS - a organizat selectia  de proiecte de lucrari de constructii cu structura metalica, puse in opera, in vederea decernarii trofeului European Steel Design Award 2007. La concurs pot participa cu lucrari toate asociatiile nationale de profil afiliate la ECCS. O singura asociatie nationala poate reprezenta o tara in ECCS. APCMR reprezinta Romania in ECCS cu incepere din anul 2001. Romania a participat la acest concurs cu proiectul TOWER CENTER INTERNATIONAL, Bucuresti. Cladirea de 26 de etaje construita in Bucuresti este cea mai inalta din Bucuresti (...vezi prezentarea lucrarii

 

 

Zilele Academice Timisene 2007

 

In ziua de 25 mai 2007, începând cu ora 9oo, in sala M1 a Departamentului de Construcţii Metalice şi Mecanica Construcţiilor din cadrul Facultăţii de Construcţii din Timişoara, Str. Ioan Curea, Nr. 1, Timişoara, se va desfasura simpozionul "STRUCTURI METALICE AMPLASATE ÎN ZONE SEISMICE. PREOCUPĂRI ACTUALE". Seminarul se inscrie in cadrul manifestarilor care se desfasoara cu ocazia celei de-a X-a ediţii a “ZILELOR ACADEMICE TIMIŞENE” si este organizat de Academia Romana, Filiala Timisoara, Centrul de Cercetări Tehnice Fundamentale si Avansate, Secţia de Construcţii Metalice si Sudură impreuna cu Universitatea „Politehnica” din Timişoara, Facultatea de Construcţii, Centrul de Excelenţă pentru Cercetări in Mecanica Materialelor si Siguranţa Structurilor – CEMSIG si cu sprijinul Asociaţiei Producătorilor de Construcţii Metalice din România – APCMR.

Lucrările prezentate în cadrul simpozionului se vor publica într-un volum editat la Editura „Orizonturi Universitare”.

Inscrierea la lucrarile simpozionului o puteti face pe adresa:

Conf. Dr. Ing. Viorel UNGUREANU

Facultatea de Construcţii

Departamentul de Construcţii Metalice şi Mecanica Construcţiilor

Str. I. Curea, Nr. 1; 300224 Timişoara

Tel. / Fax. 0256/403932

e-mail: viorel.ungureanu@ct.upt.ro

 

Lucrarile seminarului au fost publicate intr-un volum de carte.

 

Lucrarile simpozionului "Structuri metalice amplasate in zone seismice"

 

 

 

Adunarea Anuala a ECCS 2006

 

In 22 septembrie 2006 a fost organizata in Poiana Brasov, cea de-a 51 Adunarea Anuala a ECCS 2006. Au fost luate o seama de decizii importante. Astfel, dnul Allan Collins a fost reales in functia de Presedinte al Comitetului Executiv al ECCS pe o perioada de 1 sau pana la data la care dnul dr.ing. Volkmar Bergmann va fi gata sa isi asume conducerea acestui for. Adunarea Generala a decis de asemenea infiintarea unui grup in cadrul asociatiei, denumit Management Working Group (MWG). Din acesta fac parte cativa dintre membrii Comitetului Executiv al ECCS. Mai  multe detalii puteti gasi in numarul 3/2006 al buletinului ECCS (Newsletter 3/2006).

 

 

A XII-a Conferinta Internationala de Structuri Metalice ICMS 2006

 

Incepand cu anul 1973, Departamentul CMMC din Cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara organizeaza la fiecare 3 ani la Timisoara Conferinta de Structuri Metalice cu participare internationala ICMS. Trebuie amintit faptul ca Departamentul CMMC are o indelungata traditie in organizarea unor manifestari stintifice de prestigiu. Astfel, in anul 1982 a fost organizata una din sesiunile Colocviului International de Stabilitate a Structurilor din Otel SSRC. In anul 1992, a fost organizata prima din seria de conferinte CIMS (Coupled Instability in Steel Structures), dedicata studiului instabilitatilor cuplate iar in anul 1994 prima conferinta dedicata studiului comportarii structurilor mnetalice in zone seismice STESSA (Steel Structures in Seismic Areas). In seria de conferinte organizate sub egida SSRC, in anul 1999 Departamentul CMMC a organizat conferinta SDSS'99, dedicata studiului stabilitatii si ductilitatii structurilor din otel.

Continuand aceasta traditie, in perioada 21-22 septembrie 2006, va fi organizata cea de-a XII editie a Conferintei de Structuri Metalice intitulata "Steel a New and Traditional Material for Building". De aceasta data conferinta va fi organizata la Poiana Brasov, intr-o zona deosebit de pitoreasca. De aceasta data am hotarat schimbarea locului de desfasurare pentru a oferi participantilor la conferinta posibilitatea de a se bucura de un ambient deosebit, oferit de una din cele mai frumoase regiuni din tara. Va fi o conferinta desfasurata pe durata a doua zile, in a doua zi urmand sa se desfasoare in paralel Sesiunea Tehnica Anuala a ECCS.

Topicul conferintei cuprinde:

  • Progrese si tendinte in dezvoltarea normelor de calcul

  • Tehnologii mixte pentru constructii

  • Repararea cladirilor cu ajutorul otelului

  • Structuri din otel sub incarcari exceptionale

  • Structuri noi remarcabile

Lucrarile conferintei impreuna cu Keynote Lectures au fost publicate intr-un volum de carte.

 

 

Steel Design Award 2005

 

Conventia Europeana de Constructii Metalice – ECCS - organizeaza bianual selectia  de proiecte de lucrari de constructii cu structura metalica, puse in opera, in vederea decernarii trofeului European Steel Design Award. In 2005  festivitatea pentru decernarea trofeului  se organizeaza la Nice, in Franta, cu ocazia Adunarii Generale  jubiliare, la aniversarea a 50 de ani  de la infiintarea ECCS. La concurs pot participa cu lucrari toate asociatiile nationale de profil afiliate la ECCS. O singura asociatie nationala poate reprezenta o tara in ECCS. APCMR reprezinta Romania in ECCS cu incepere din anul 2001. In perioada 1997-2001 Romania a fost reprezentata in ECCS, provizoriu, pana la constituirea asociatiei nationale,  de catre Universitatea „ Politehnica” din Timisoara, prin departamentul de specialitate , membru fondator al APCMR. Asociatiile nationale, afiliate la ECCS, organizeaza jurizarea proiectelor propuse la nivel national si propun ECCS lucrarile calificate pe primul loc pentru a participa la selectia la nivel european. Un juriu international face evaluarea si clasificarea proiectelor propuse de catre tarile membre ECCS. Trofeul se atribuie lucrarilor care indeplinesc criteriile de evaluare ( arhitectura, solutie tehnica, tehnologia de executie/ montaj, avantaje tehnico economice)si se decerneaza firmelor/institutiilor/persoanelor implicate in realizarea lucrarii – arhitect, proiectantul structurii, executant, investitor. Actiunea se desfasoara in forma unui simpozion international, European Steel Day, in cadrul caruia se prezinta toate lucrarile selectionate si se premiaza cei implicati. Cu aceasta ocazie se publica un catalog cu lucrarile premiate si se realizeaza un CD cu prezentarea  PP a acestora. Cataloagele se distribuie participatilor la la manifestare. Ulterior, cataloagele si CD-urile, se difuzeaza in toate tarile reprezentate in ECCS. La European Steel Day  participa reprezentanti ai marilor firme de profil din Europa, intre care ARCELOR si CORUS, conducerile asociatiilor nationale afiliate la ECCS ( 25 de tari, in prezent), ai membrilor asociati ( asociatiile de profil din SUA, Japonia si Korea), echipele premiate, mass media, oficialitati locale si de nivel national din partea tarii organizatoare. In tarile UE, aceasta manifestare se bucura de un prestigiu foarte mare, obtinerea trofeului fiind considerata echivalenta cu un premiu de excelenta pentru firmele si specialistii implicati. Romania a participat in 1997 , la Innsbruck si in 2003, la  Lucerna, la acest concurs cu proiectul  Piata „Badea Cartan” din Timisoara si, respectiv,   Proiectul „Banc Post” din Timisoara, ambelor decernadu-li-se trofeul .

Avand in vedere ca, in acest moment, APCMR s-a dezvoltat in suficienta masura , la adunarea generala din iulie 2004, care sa desfasurat la Bucuresti, la sediul LINDAB Romania, s-a decis ca selectia pentru trofeul European Steel Design Award sa primeasca un caracter national. In acest scop se va realiza un concurs national de proiecte , pentru lucrari puse in opera (regulamentul concursului). Lucrarea care va obtine premiul I va fi trimisa sa reprezinte Romania in  European Steel Day, in vederea participarii la selectia pentru European Steel Design Award. In acest context , se face mentiunea ca in anul 2006, in septembrie, Adunarea generala a ECCS se va organiza de catre APCMR, la Poiana Brasov. Cu aceasta ocazie se va organiza si o conferinta internationala in domeniul constructiilor metalice.

In urma concursului la nivel national a fost desemnat castigator proiectul cladirii Charles de Gaulle Plaza din Bucuresti, lucrarea fiind deja selectata pentru decernarea trofeului European Steel Design Award 2005. (mai mult...).

 

 

Proiectul Eureka SEFIE

 

Principalul obiectiv al proiectului EUREKA SEFIE il constituie construirea unui e-forum prin intermediul căruia să se ofere interactiv suport tehnic şi consultanţă pentru implementarea în activitatea de concepţie, în proiectare şi execuţie, a Eurocodului 3 pentru construcţii metalice – pachetul de Euronorme EN1993. Acest proiect va contribui totodata la uniformizarea  implementarii normelor Eurocode, care constituie o prioritate in acest moment pentru Comisia Europeana (Guidance Paper L - Aplication and Use of Eurocodes, Jan.2002)

SEFIE se va integra la aplicaţia IT Steelbiz realizată în cadrul proiectului Eureka2346. Acest proiect va utiliza aplicatia Steelbiz pentru a asigura un acces direct la informatiile tehnice necesare pentru aplicarea normelor Eurocode in activitatile de proiectare. Proiectul va asigura crearea unui retele pentru consultanţă şi asistenţă tehnică necesara la implementarea şi aplicarea prevederilor din EUROCODE în vederea promovării eficiente in activitatile de proiectare, constructii si in cele de educatie. In acest fel, proiectul va contribui la ridicarea nivelului de pregatire al proiectantilor, fabricantilor si celor ce asigura instruirea specialistilor in domeniu pentru a face fata procesului de armonizare a normelor europene.

 

Situatia actuala a aplicatiei Steelbiz

Steelbiz este un sistem de consultanţă electronică pentru promovarea şi dezvoltarea construcţiilor metalice, care a fost produs în cadrul proiectului EUREKA 2346, în perioada 2000-2003. Acesta ofera un acces eficient prin intermediul retelei Internet la informatiile tehnice necesare.

 

Participanti in proiect

In cadrul proiectul EUREKA SEFIE sunt prezenti parteneri din 3 tari europene si anume:

UK

The Steel Construction Institute (SCI)

Polonia Instytut Techniki Budowlanej (ITB)
Romania BRITT Ltd
  Centrul de cercetare CEMSIG
  BRIDGEMAN SRL
  LINDAB SRL
  Asociatia Producatorilor de Constructii Metalice din Romania APCMR

 

BRITT SRL este coorodonatorul partii romane implicate in proiectul SEFIE. Partea romana (SEFIE-RO) va contribui la SEFIE prin trei secţiuni de interes general în context european, în particular pentru România, şi anume (Anexa B - obiective):

  • Crearea unui suport informatic pentru consultanţă şi asistenţă tehnică pentru implementarea şi aplicarea EUROCODE 3-1.3 (EN 1993-1-3) referitoare la construcţii metalice din profile uşoare formate la rece. Aplicaţia informatică va conţine scheme logice, proceduri de calcul Mathcad, comentarii, acces ierarhizat la prevederile din norme şi exemple. Informaţiile se structurează şi accesează interactiv (BRITT, CEMSIG, LINDAB)

  • Crearea unui suport informatic pentru consultanţă şi asistenţă tehnică pentru implementarea şi aplicarea prevederilor din EUROCODE 3 şi EUROCODE 8 în vederea promovării eficiente şi creşterii gradului de siguranţă pentru construcţiile metalice amplasate în zone seismice. Ca schemă generală, aplicaţia informatică va cuprinde servicii similare cu cele de la punctul 1 (BRITT, CEMSIG)

  • Crearea unui Centru de Informare - Documentare pentru susţinerea implementării, promovarea şi explicitarea EUROCODE-urilor în România, aplicând şi valorificând rezultatele SEFIE. Centrul va opera pe internet şi va asigura un sistem de informare şi consultanţă în regim interactiv (BRITT, CEMSIG, BRIDGEMAN, APCMR)

 

 


Back to top